Problematieken

Hier lees je meer over de problematieken waar onze spelers en supporters mee kampen:

Afbeelding1.png

Dakloosheid

In België bestaan geen officiële cijfers van het aantal daklozen, enkel schattingen van organisaties. In 2003 schatte FEANTSA het aantal dak- en thuislozen in België op 17.000. Dit cijfer moet echter met de nodige omzichtigheid gehanteerd worden aangezien er in België (net zoals in de rest van Europa) geen enkele officiële telling van het aantal daklozen bestaat. [...] Alhoewel men hierdoor een eerste beeld van de groep van daklozen krijgt, moet men zich er steeds van bewust zijn dat het werkelijke aantal daklozen hoger ligt, aangezien de daklozen die niet door de opvangvoorzieningen worden bereikt, niet meegeteld worden.

*Bron: Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting: Feiten en Cijfers. www.armoedebestrijding.be

Armoede

Volgens de EU-SILC 2018 enquête, behoort 16,4 % van de Belgische bevolking tot de groep met een armoederisico op basis van het inkomen, 4,9 % van de bevolking leeft in ernstige materiële deprivatie en 12,1 % van de Belgische bevolking jonger dan 60 jaar leeft in een huishouden met een zeer lage werkintensiteit. De waarde van de Europese armoede-indicator 'risico op armoede of sociale uitsluiting' bedraagt in België 19,8 % van de bevolking. Het subjectief armoederisico is een goede aanvulling op de meer objectieve indicatoren. Volgens de EU-SILC 2018 enquête gaven 19,0 % van de Belgen aan moeilijk tot zeer moeilijk rond te komen.
In 2019 deden 169.642 personen een beroep op één van de negen Voedselbanken, die verenigd zijn in de Belgische Federatie van Voedselbanken. Tegenover eind 2018 is dit een stijging van 6,6 % (+10.500 personen).

*Bron: Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting: Feiten en Cijfers. www.armoedebestrijding.be

Huisvestingsproblemen

In België leeft een vijfde van de bevolking (20,7 %) in een huis met minstens één van de volgende problemen: vochtproblemen, geen bad of douche, geen toilet in de woning of een te donkere woning. Dit aandeel is duidelijk hoger bij de laagste inkomensgroepen: 28,5 %, dit is bijna een derde van de populatie met een armoederisico op basis van het inkomen.

*Bron: Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting: Feiten en Cijfers. www.armoedebestrijding.be

Gezondheidsproblemen gelinkt aan sociale status

Uit cijfers blijkt dat mensen met een lagere sociale status (opleidingsniveau, activiteitstatus, inkomensniveau) vaak in slechtere gezondheid verkeren, een verminderde toegang tot de gezondheidszorg hebben en vroeger sterven dan mensen met een hogere positie op de sociale ladder. De moeilijke leefomstandigheden op verschillende domeinen (huisvesting, leefomgeving, tewerkstelling, financieel...) vormen een belangrijke verklaring voor de slechte gezondheidstoestand van mensen die in armoede leven en voor de vastgestelde gezondheidsverschillen.

*Bron: Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting: Feiten en Cijfers. www.armoedebestrijding.be

Alcohol

In Vlaanderen was in 2013 van 10% van de bevolking die het laatste jaar alcohol dronk het alcoholgebruik problematisch te noemen op basis van de CAGE-vragenlijst: bij 15% van de mannen en 5% van de vrouwen . Omgerekend naar de Vlaamse bevolking van 15 jaar en ouder kwam dat neer op 540.315 personen. Het problematisch alcoholgebruik steeg de afgelopen jaren van 5% in 2001 tot 10% in 2013. De proportie problematische alcoholgebruikers was het grootst in de leeftijdsgroep 55-64 jaar (13%). 9% van de patiënten bij de huisarts kreeg tijdens het laatste jaar de diagnose alcoholmisbruik of -afhankelijkheid. Dit gold voor dubbel zoveel mannen als vrouwen.

*Bron: De Druglijn, Cijfers en statistieken, www.druglijn.be

Drugs

Drugsgebruik kan zowel een gevolg als een oorzaak van sociale uitsluiting zijn. Enerzijds kan drugsgebruik een verslechtering van de levensomstandigheden veroorzaken, maar anderzijds kan het proces van sociale uitsluiting ook een reden zijn om het drugsgebruik te beginnen. Naast het ervaren van lichamelijke, psychische en sociale schade als gevolg van hun middelengebruik, hebben veel problematische drugsgebruikers onvervulde sociale noden met betrekking tot huisvesting, onderwijs en werkgelegenheid. Bovendien stuiten drugsgebruikers ook op structurele hindernissen, zoals stigmatisering. Hoe groot is deze problematiek nu? In België bestaat geen terugkerende algemene bevolkingsenquête die specifiek over drugs en drugsverslaving handelt. In een Europese context is België één van de weinige landen die nog niet systematisch nationale prevalentiegegevens verzamelt over alle vormen van drugsgebruik. Uit een studie in 2010 over daklozen in België blijkt wel dat 81,7% van de cliënten in de Vlaamse en 58,9% in de Waalse en Brusselse openbare centra voor maatschappelijk welzijn vaak te kampen hebben met een drugs- of alcoholverslaving.

*Bron: Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP), Belgisch nationaal drugsrapport 2014, p 33, 131, 132, 141

Migratie

België telt 80 opvangcentra voor asielzoekers. De meeste daarvan worden beheerd door Fedasil en haar partners (Samu Social, Rode Kruis). Op 1 december 2022 ontvangen deze centra 30.898 asielzoekers.